Klik på mig
Høje-Taastrup Bilaug
 
 
Send til en ven Send til en ven Skriv kommentar til artiklen KommenterAntal "synes om" minus antal "synes ikke så godt om"  Udskriv artiklen Udskriv Af: Information om forfatteren Svend Grønlund , 2025-02-04

Årets gang 2024 i bigården i Hedeland

Med udgangspunkt i årets stadenotater vil jeg dele højdepunkterne i et lidt usædvanligt år i bierne.
Bigård juli 2024
Vis stort billede Bigård juli 2024

Det er måske lidt sent at gøre status over 2024, men jeg prøver alligevel.

Min bigård består af fire stader, alle af typen ”tværtrug” og det nyeste desuden ”etplans”. Det ældste er egentlig dødsdømt for et par år siden, men så længe der er en levedygtig familie får det lov til at blive stående!

1. februar: ”lukket bundventilation.”

Alle stader har en ventilation i bunden bestående af et bitæt net øverst og en hængslet plade med store huller nederst, så der dannes et vindfang svarende til isoleringstykkelsen. I slutningen af vinteren lukker jeg ved at lægge en isoleringsplade ind i mellemrummet, fordi bierne begynder at yngle på den tid.

Flytning

Jeg har haft bistader stående samme sted i Hedeland i 19 år; men nu ville Hedeland have, at de blev flyttet ca. 20 meter.

Denne flytning gennemførte vi i løbet af foråret ved ca. 15 gange at flytte staderne 40-50 cm tidligt om morgenen. I starten næsten uden aktivitet fra biernes side; men i slutningen i maj var bierne i fulde omdrejninger mens vi flyttede, uden at det dog gav problemer for hverken bier eller mennesker!

Forår

27. marts: Temperatut 10°. Alle fire samler pollen. Alle har foder i bageste tavle.

6. april: Første gang vejr til at åbne staderne. Isat dronetavle og 1-2 jomfrutavler bag denne. I dronetavlerne er de to yderste felter blokeret med bred tape for at koncentrere bygningen til midterfeltet.

Alle fire havde rigeligt med foder.

Kalkyngel

27. april: Der var kalkyngel i alle fire stader, formentlig på grund af det kolde og fugtige forår. Værst var det i ”Øst”, hvor omkring halvdelen af larverne var ramt. Jeg besluttede derfor at aflive dronningen og sætte tavler og bier over i et magasin og føre dem sammen med en avisside og et dronningegitter i stade ”Midt”, der kun var lidt angrebet af kalkyngel.

Allerede ugen efter bemærkede jeg ikke mere kalkyngel.

Foder

Jeg fjernede gradvis overskydende foder. 2. maj var alle fodertavler fjernet. I alt fjernede jeg 20 fodertavler! Jeg fodrede i 2023 med i alt 70 kg sukker.

Sværm

17. maj blev jeg kaldt ud til den måske mindste sværm, jeg har set. Men den gik hurtigt i min kasse. 18. maj: Sværmen er installeret i det nu tomme stade ”Øst”. Den sad på kun to rammer og fik nu mælkesyre. Den havde en mærket dronning, og der var allerede få æg! Jeg forstærkede den med en tavle med forseglet yngel.

Aflægger

31. maj: ”Midt” var nu ved at eksplodere! Med 22 tavler i truget og to magasiner kunne det ikke udvides mere. Derfor dannede jeg en aflægger med dronningen og bl. a. en yngeltavle herfra. Aflæggeren blev sat i ”bagenden” af stade ”Øst”, der jo kun rummede en lille sværm.

2. juli så jeg æg fra ny dronning i moderstadet.

Høst

11. juni høstede jeg i alt 21 gode tavler fra de tre stader, i alt 40 kg forsommerhonning.

6. august høstede jeg 104 tavler heraf 8 fra sværmen, i alt 112 kg sensommerhonning.

152 kg er personlig rekord!

Kaos

Som nævnt havde jeg to familier i samme stade: En lille sværm og en lille aflægger. Alle mine stader har to flyvespalter, så det går fint – så længe det er små familier. Der er plads til 22 tavler i truget, men begge familier voksede hurtigt og truede med at fylde hele stadet op fra hver sin side, selv om sværmen fik et magasin.

Efter høst og myresyrebehandling var der bier i voldsomme mængder, og man kunne ikke skelne de to familier fra hinanden!

Oxalsyre

19. november: Efter fodring besluttede jeg at give dem en tidlig oxalsyredrypning vel vidende, at den jo ikke er effektiv, når der stadig er yngel.

Nu var der sket det i stadet med de to familier, at den ene – sværmen – var tom for bier, mens den anden – aflæggeren – havde endnu flere bier. Formentlig er dronningen i sværmen død, hvorefter bierne har søgt asyl hos naboen.

4. jan 2025: Den ordinære oxalsyredrypning foregik i god ro og orden ved -4 grader og svag vind.

Dronninger

16. juni: I ”Vest” så jeg en ny ung dronning og samtidig den gamle fra 2022! Jeg havde ikke tidligere fundet dronningeceller.

11. juli: Den ny dronning, der i mellemtiden er blevet mærket, er stor og flot. Den gamle ses stadigvæk, men er nu lille og forsagt og bliver tydeligvis moppet. Perfekt stille dronningeskift!

Jeg har i årets løb ikke købt dronninger, og ingen har sværmet.

Aflægger (øst): Datter af sværmdronning, 2023

Midt: Barnebarn af sværmdronning, 2024

Vest: Datter af carnica (Fredelige Bier), 2024

Etplan: Datter af buckfast (Honningpigen), 2023

 

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

 

Udviklingstider

Døgn

  Æg Lar- ve Pup- pe I alt
Arb. 3 6 12 21
Dron- ning 3 4,5 8,5 16
Drone 3 6,5 14,5 24

Links

Danmarks Biavlerforening

Swienty, Sønderborg
Bihuset, Heino, Tappernøje
Joel Svenssons Vaxfabrik, Munka-Ljungby

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening

Hørsholm og Omegns Biavlerforening

www.stadekort.dk til mobilen

Bier i haven

Rammemål

I det gamle Grækenland blev voks brugt til skrivetavler. Den bedste vokskvalitet kom fra Kreta.

 

Avanceret søgning
Se også:
Etplans tvær-trugstade
Se også:
http://www.Bilaug.dk/default.asp?Dok=1500  Etplans tvær-trugstade
Arrangementer
Forrige månedapril 2025Næste måned
M Ti O To F L S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Klik, og åbn den store kalender

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

 Søg

Menupunktet Søg giver søgning i artikler (beskeder), men ikke i stadenotater, der har sin egen søgefunktion.