Klik på mig
Høje-Taastrup Bilaug
 
 
Send til en ven Send til en ven Skriv kommentar til artiklen KommenterAntal "synes om" minus antal "synes ikke så godt om"  Udskriv artiklen Udskriv Af: Information om forfatteren Svend Grønlund , 2023-05-01

Bisværm i haven - hvad gør man?

Maj og juni er højsæson for bisværme

Er du ikke selv biavler, men ser en bisværm i din nærhed, kan du kontakte et af følgende medlemmer af Høje-Taastrup Bilaug.

Hvis det er muligt, vil vi komme for at indfange sværmen.

Dette drejer sig om honningbier. For andre bier som murbier, jordlevende bier eller lignende: Nyd synet af dem og undgå at grave, hvor de har deres bo!

For hvepse henvises til nederst på siden.

 

Henrik Ruø Jensen Hedehusene 5136 9096
Svend Grønlund Hedehusene 4659 0690 / mobil 6130 4659
Kim Carver Taastrup 4352 1936 / 4056 1936
Johnny Bendix Gregersen Brøndby Strand 2165 0092
Søren Clausen Albertslund 2388 7353
Jan Seiling Olsen Karlslunde 9390 4015 / 4156 4016
   

 

 

Primært indenfor en rimelig afstand fra hjemegnen. Se også link til højre (mobil: Nedenfor)

Har du derimod et hvepsebo (grå papirskugle), hvor hvepsene generer dig, kan du også få hjælp ved at kontakte en af følgende medlemmer. Sædvanligvis tages der betaling for at fjerne et hvepsebo.

Pt. ingen                               

Hvad er en bisværm?

Bisværm
Vis stort billede Sværm i Hasselbusk

Sværmning er biernes naturlige måde at danne nye familier. Under visse omstændigheder går bifamilien i "sværmtilstand". De forbereder sig på at sværme. Det sker, når der er en eller flere nye dronninger på vej i familien.

Sommervejr. Når forberedelserne er i orden og vejret er godt - stille og varmt - samler op mod halvdelen af bierne sig, fylder honningmaven med honning og flyver ud sammen med den gamle dronning.

Så er der nærmest sort af bier. Det er et imponerende syn. De sætter sig i en busk, et træ eller lignende. Men det er blot midlertidigt. De søger til stadighed efter et passende sted at bo. En sværm kan have meget forskellig størrelse, men kan bestå af op til 20000 bier og veje 3-4 kg.

De fleste sværme ses i maj og juni, men kan forekomme helt frem til august. som biavler gør vi, hvad vi kan for at undgå, at bierne sværmer. Man mister mange bier ved en sværmning. Men det er som sagt biernes natur...

Fredelige bier

Bier omkring trækasse
Vis stort billede Sværm fanges i kasse


Når bierne sværmer er de ekstraordinært fredelige. Der er derfor ingen grund til at være bange for de mange bier; men på den anden side skal man ikke gå med bare tæer i nærheden af en sværm. Der vil altid være bier på jorden og i græsset, og en bi stikker altså, hvis man træder på den - uanset hvor fredelig den er. Og naturligvis vil man da også gerne have en sværm fjernet fra sin have.

Men benyt lejligheden til at iagttage bierne. Måske får du ligefrem lyst til at have bier selv?

Indfangning af bisværm

Hvis sværmen sidder rimeligt tilgængelig i et træ eller en busk, kan man ofte ryste bierne ned i nærheden af en kasse eller en bikube medbragt til formålet. Efter kort tid vil enkelte spejderbier have undersøgt og godkendt den nye boligmulighed. De signalerer til de øvrige, at her er godt at bo, og bierne begynder at marchere ind i kassen eller kuben. Det er et facinerende syn!

Der kan godt gå et par timer, før hovedparten af bierne er inde. Derefter bliver kassen eller kuben lukket og transporteret til en biavler, der mangler en familie, hvor den bliver installeret i et bistade. Man får aldrig alle bierne med, så der kan godt flyve nogle forvirrede bier rundt i området, hvor sværmen sad, et par dage.

Før i tiden repræsenterede en bisværm en betydelig værdi, men i dag er er værdien minimal.

Bier eller hvepse?

Det viser sig, at mange forveksler honningbier og hvepse.  Se forskellen nedenfor. Det skal understreges, at tilbuddet om at fjerne bisværme gratis ikke omfatter hvepseboer. Nogle biavlere fjerner hvepseboer mod betaling.

Hveps - almindelig gedehams
Hveps

Gedehams eller hveps ses ved kaffebordet udendørs, hvis der er søde sager - især i sensommeren. Hvis de har deres bo, hvor vi færdes, kan de være generende; men generelt er de nyttedyr, og der er ingen grund til at forfølge dem, hvis de holder en passende afstand til os.

Bi i profil
Honningbi

Honningbier ses, når de besøger havens blomster. Aldrig ved kaffebordet. Ved fornuftig placering kan man sagtens have et par bistader i en almindelig have uden gene for beboerne eller naboerne. Tvært imod er det vældigt hyggeligt at følge biernes aktivitet på nært hold.

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Links

Danmarks Biavlerforening

Swienty, Sønderborg
Bihuset, Heino, Tappernøje
Joel Svenssons Vaxfabrik, Munka-Ljungby

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening

Hørsholm og Omegns Biavlerforening

www.stadekort.dk til mobilen

Bier i haven

Rammemål

Bierhar produceret honning som de gør i dag i mindst 150 millioner år.

 

Biens honningmave kan rumme ca. 40 mg nektar.
Avanceret søgning
Andre links:
Sværmhentere
Roskilde Biavlerforening
Mere om bisværme
Andre links:
https://www.biavl.dk/medlemmer/videnbank/bisvaerm/svaermhentere/  Sværmhentere
http://roskildebi.dk/  Roskilde Biavlerforening
http://da.wikipedia.org/wiki/Bisv%C3%A6rm  Mere om bisværme
Arrangementer
Forrige månedapril 2024Næste måned
M Ti O To F L S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Klik, og åbn den store kalender

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Stadenotater

Når du vil oprette et stadenotat, skal du kun vælge mellem dine egne stader.

Hvis du deltager i andelsbigården, kan du også vælge blandt disse stader.