Klik på mig
Høje-Taastrup Bilaug
 
 
Send til en ven Send til en ven Skriv kommentar til artiklen KommenterAntal "synes om" minus antal "synes ikke så godt om"  Udskriv artiklen Udskriv Af: Information om forfatteren Svend Grønlund , 2007-11-15

Jubilæumsskrift

2002 - 2007

Fem år med Høje-Taastrup Bilaug

Bilauget blev oprettet ved en stiftende generalforsamling den 24. oktober 2002 i Kulturcentret. Forud havde der været et orienteringsmøde samme sted med deltagelse af bl. a. Asger Søgaard fra Danmarks Biavlerforening.

Det var Per Prier sammen med Knud Anker Iversen, der stod for initiativet. Den første medlemsliste fra oktober 2002 tæller 18 medlemmer, hvoraf 11 stadig er medlemmer.

Alle, der var medlem i 2003 nåede at få bier samme år. Én familie pr. medlem. Alle anbragt i hvert medlems egen have.

Udendørs arbejde. Flere medlemmer
Vis stort billede Hussain Ali og Per Prier, 2003-05-18 hos Bent og Alice

Stor velvilje og støtte

Bilauget modtog støtte fra Fritidsrådet og BG-Bank, ligesom Dan­marks Biavler­forening lånte os 10 splinter­nye trug­stader.

Det, sammen med en aftale med biavler Hussain Ali betød, at Bilauget kunne tilbyde de nye usikre biavlere en enestående mulig­hed: Få et bistade med bier i din egen have og få dem passet!

Det der med pasningen holdt nu ikke så længe. Dels ville de fleste hurtigt selv stå for den del, dels var der nok en del mis­for­ståelser i for­bind­else med pas­nin­gen i starten.

Fra kollektiv til individualisme

Fra laugets start var der lagt op til en høj grad af fællesskab. Hvert medlem havde jo kun ét stade hver, så mange aktiviteter skulle ske i fællesskab. Vi regnede således med at slynge samtidig i en stor pulje. Det skete dog aldrig. Allerede fra første slyngning, blev det sådan, at hvert medlem slyngede sin honning for sig. Men ofte slyngede vi 3-4 samme dag og hjalp hinanden.

Senere har medlemmerne udviklet deres biavl meget forskelligt, og de fleste har mere end ét stade. Bilauget er samtidig blevet mere individualistisk.

Pasningsgaranti og mere frugt

Argumenterne for bilauget var i starten meget med bedre bestøvning af frugttræer og jordbær og ikke så meget selve interessen for at passe bier. Og honningen skulle kun i begrænset omfang blive hos medlemmerne. Sammen med ”pasningsgarantien” betød det, at mange medlemmer i starten ikke så meget så sig selv som biavler. Men det har ændret sig, og pasningsgarantien er lige så stille forduftet. Men vi tager os stadig af nye medlemmer.

Der er dog ingen tvivl om, at det noget ufor­plig­tende koncept var en væsentlig årsag til den store tilslutning ved starten af bilauget.

Medlemmer og børn
Vis stort billede Fællesslyngning hos Bent og Alice, 2004-06-06

Biavler­foreningen

Selv om Høje-Taastrup Bilaug har fået en stor hjælpende hånd Fra Danmarks Biavler­forening, har vi ikke væ­ret medlem af Biavler­foreningen. I stedet er det i dag sådan, at fler­tallet af foreningens med­lemmer også er med­lem af Roskilde Bi­avler­forening og der­med Danmarks Biavler­for­ening. Bilauget har til­passet aktivi­teterne til dette forhold.

Begynderfejl

Naturligvis skete der begynderfejl – en masse!

- med bistade
Vis stort billede Gerhard, Svend og Henrik ved Miljø- og Energicentret 2006-04-08


Som da Per synes, at det var rart at sidde på terrassen i solen og skrælle rammer, der skulle slynges. Det var ikke en god ide!

Eller da Gerhard troede på, hvad der står i bøgerne, at bier i en sværm ikke stikker. Da han opdagede, at det ikke var helt korrekt, sad han fem meter oppe i et træ!

Man kan også godt dumme sig, selv om man ikke længere er rigtig begynder. Som da Svend i år hældte forsommer­honningen over i en spand med åben hane. To cm honning på gulvet er ikke smart!


PS: Klik på billederne og se stor kopi (naturligvis ikke, hvis du læser dette som mail).

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Links

Danmarks Biavlerforening

Swienty, Sønderborg
Bihuset, Heino, Tappernøje
Joel Svenssons Vaxfabrik, Munka-Ljungby

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening

Hørsholm og Omegns Biavlerforening

www.stadekort.dk til mobilen

Bier i haven

Rammemål

Biens livslængde varierer efter årstiden. I træktiden om sommeren lever den 28 til 35 dage; men de bier, der udklækkes i september og oktober kan leve hele vinteren igennem.

 

Bier har fem øjne. De tre er simple øjne, der måler lysstyrke; mens de to store sammensatte øjne hver indeholder 6900 enkeltøjne. De er ideelle til at detektere bevægelser.

Avanceret søgning
Se også:
Bilauget stiftet
Se også:
http://www.Bilaug.dk/default.asp?Dok=207  Bilauget stiftet
Arrangementer
Forrige måneddecember 2024Næste måned
M Ti O To F L S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Klik, og åbn den store kalender

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Dronning
Vis stort billede Dronning på tavle.

Fotograferet i andelsbigården.

 

Indhold - menu uden Javascript

Biavl

  Om bilauget
  Om bier og biavl

Nyheder

Honning

Vejledninger

Logon

  Logon
  Redigering og adm.

Indhold - menu uden Javascript