Klik på mig
Høje-Taastrup Bilaug
 
 
Send til en ven Send til en ven Skriv kommentar til artiklen KommenterAntal "synes om" minus antal "synes ikke så godt om"  Udskriv artiklen Udskriv Af: Information om forfatteren Svend Grønlund , 2013-04-26

Honning fra tidligere yngeltavler

Hvor ren skal honning være?
Bier kryber i tavle
Vis stort billede Fødsler i slyngerummet

På baggrund af en artikel i Tidsskrift for Biavl, hvor forfatteren til "månedens arbejde" beskriver, at hun ikke høster honning fra tidligere yngeltavler, startede jeg en diskussion på forummet på Biavl.dk.

I kan selv læse diskussionsindlæggene, men hvis man skal drage en konklusion, må det være, at det er i orden at slynge tidligere yngeltavler, men at det er problematisk at presse tavler, der har været yngel i, da de indeholder rester af larvernes ekskrementer. Værst er det formentlig ved de metoder, hvor man findeler tavlerne, før man presser dem.

Alle anbefalinger siger, at yngeltavler, som bierne har overvintret på, skal ud af stadet og omsmeltes inden næste vinter. Den gængse metode er at trække tavlerne op i honningmagasinerne i løbet af sommeren, slynge honningen og kassere tavlerne.

Tidlig fratagning

På denne baggrund vil jeg i år prøve, om det er muligt at udskifte de gamle tavler så hurtigt som muligt. Det vil sige, når de er ude af yngellejet og er fri for yngel. Der vil på det tidspunkt være samlet honning i dem, men de kan stilles til afslikning bagest i trugstadet, så der ikke kasseres honning.

Tavler med vinterfoder, der ikke er blevet brugt i løbet af foråret, skal under alle omstændigheder tages fra for at undgå forurening af honningen med sukker.

En sidegevinst ved tidlig fratagning af vintertavler er, at der kun slynges lyse tavler, der jo er meget lettere at skrælle end yngeltavler.

Pollen

Men vi plejer jo at gå og sige til hinanden, at pollen i honningen giver mere smag. Og denne metode vil jo give mindre pollen, da det meste jo sidder i yngeltavlerne.

Yngel

Nu har jeg krydret denne lille artikel med et billede af unge bier, der kryber ud af deres celle hjemme i slyngerummet. Der er altså høstet en tavle med en lille smule yngel tilbage. Når det sker, bliver den del af tavlen, hvor der er yngel, naturligvis skåret væk, før tavlen slynges. Vi slynger aldrig yngel. Blot for at slå fast, at det er ikke det, diskussionen går på.

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Links

Danmarks Biavlerforening

Swienty, Sønderborg
Bihuset, Heino, Tappernøje
Joel Svenssons Vaxfabrik, Munka-Ljungby

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening

Hørsholm og Omegns Biavlerforening

www.stadekort.dk til mobilen

Bier i haven

Rammemål

Dronningen fodres med fordøjet føde, og producerer slet ingen ekskrementer - meget praktisk, når man forbliver inden døre i årevis!


Kastration af bier. Hunbi-larver, der skal blive til dronninger, fodres med "gelé royale". Larver, der skal blive til arbejdere, får kun gelé royal i tre dage, hvorefter de fodres med honning og "bibrød", der er fermenteret pollen, som bierne selv har fremstillet.

Man har undret sig over, hvordan denne forskellige fodring gør dronninger i stand til at formere sig i modsætning til arbejderne.

Forskere har fundet et kemikalie i pollen, der hæmmer udvikling ag æggstokkene.

Avanceret søgning
Senere artikler:
Presse eller slynge
Andre links:
Debat
Senere artikler:
http://www.Bilaug.dk/default.asp?Dok=684  Presse eller slynge
Andre links:
http://www.biavl.dk/forum/viewtopic.php?f=101&t=15516&start=15  Debat
Arrangementer
Forrige måneddecember 2024Næste måned
M Ti O To F L S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Klik, og åbn den store kalender

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Dronning
Vis stort billede Dronning på tavle.

Fotograferet i andelsbigården.