Klik på mig
Høje-Taastrup Bilaug
 
 
Send til en ven Send til en ven Skriv kommentar til artiklen KommenterAntal "synes om" minus antal "synes ikke så godt om"  Udskriv artiklen Udskriv Af: Information om forfatteren Svend Grønlund , 2014-03-09

Dronetavler

Koncentrering af byggeaktiviteten fanger flere varroamider

I følge Danmarks Biavlerforening skal dronetavlen tilsættes så tidligt som muligt.

3-delt ramme med tape
Droneramme med blokerede felter

Nu varer det ikke længe, før vi skal sætte dronetavler til familierne.

Når jeg tilsætter 3-delte dronetavler i foråret, blokerer jeg de to felter i hver side. På den måde koncentrerer man biernes byggearbejde på ét felt første uge. Derefter åbnes de blokerede felter et af gangen de to første uger i stedet for at bortskære felter med æg, der alligevel ikke fjerner varroamider.

Den enkleste metode til at blokere felterne er at sætte bred tape i de felter, jeg ville blokere. Selv om feltet på den måde ikke er helt blokeret, virkede det erfter hensigten: Bierne bygger ikke i de blokerede felter.

Benytter man metoden, skal man være vel forberedt, når man skal fjerne tape efter 1 og 2 uger: En sløv stadekniv er ikke nødvendigvis velegnet! Der vil jo være en ret skrøbelig tavlebygning i de(t) frie felt(er).

I følge Danmarks Biavlerforening (varroa.dk) kommer der flere varroamider i tavler, bierne udbygger. Derfor er det formentlig en god ide at tilsætte en jomfrutavle i stedet for en ny kunsttavle lige efter varroatavlen.

Hvornår?

Biavlerforeningen anbefaler at varroatavlen tilsættes så tidligt som muligt. Men der skal jo være gang i familien, så de bygger droneceller. Jeg har søgt i mine egne stadenotater her på bilaug.dk for de seneste 11 år. Tidligste tilsætning af dronetavle var 28. marts i 2010, hvor der var 13°. Seneste har været 21. april i 2013, hvor der var 12°.

Hvor?

Dronetavlen virker bedst, når den er midt i yngellejet; men man skal jo ikke adskille yngellejet - specielt ikke om foråret. Derfor placeres dronetavlen bag bageste yngeltavle. Meget hurtigt udvides yngellejet, så varroatavlen kommer til at centralt i yngellejet.

Varroamide i dronefraskæring
Vis stort billede Varroamide i dronefraskæring

Oprindelig artikel marts 2014, rettet marts 2016.

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Links

Danmarks Biavlerforening

Swienty, Sønderborg
Bihuset, Heino, Tappernøje
Joel Svenssons Vaxfabrik, Munka-Ljungby

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening

Hørsholm og Omegns Biavlerforening

www.stadekort.dk til mobilen

Bier i haven

Rammemål

100 årig: spis lidt honning hver dag. Svend Asmussen, der fyldte 100 år i februar 2016, fortæller om sin morgenmad: "I alle mine år har jeg spist en lille smule honning hver dag. Jeg har en teori om, at det i det lange løb er meget vigtigt at spise lidt honning hver dag, pointerer han." Link: https://www.dr.dk/nyheder/indland/svend-asmussen-er-99-det-er-vigtigt-spise-lidt-honning-hver-dag ----

Indianerne i Mellem­amerika og Mexico holdt alle­rede bier, da spanierne erobrede området i 1600-tallet; men det var ikke vores honning­bi, men en bi, der ikke kunne stikke.


Avanceret søgning
Se også:
Har I mider?
Vandrende varroamide
Se også:
http://www.Bilaug.dk/default.asp?Dok=264  Har I mider?
http://www.Bilaug.dk/default.asp?Dok=567  Vandrende varroamide
Arrangementer
Forrige månedmaj 2024Næste måned
M Ti O To F L S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Klik, og åbn den store kalender

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

 

Mangler du plads til dine bier?

Høje-Taastrup Kommune ser positivt på placering af bistader på kommunal jord.


 

Indhold - menu uden Javascript

Biavl

  Om bilauget
  Om bier og biavl

Nyheder

Honning

Vejledninger

Logon

  Logon
  Redigering og adm.

Indhold - menu uden Javascript