Høje-Taastrup Bilaug tilbyder en ny form for introduktion til biavl: Andelsbiavl. Men hvordan fungerer det?
Bilauget har i foråret 2011 etableret en fælles bigård. Bigården ligger i Hedehusene.
Bigården er fælles for 2 aktiviteter i bilagets regi: Andelsbigården, der er vores kursus for nye biavlere og Forsøgsbigården for de selvhjulpne biavlere. Hver bigårdsaktivitet har sine bifamilier og fungere uafhængigt, men tilser normalt bifamilierne på den samme dag.
Bilauget sørger for gode kraftige bifamilier til begge aktiviteter. Andelsbigården begynder året med 3 bifamilier, der passes af kursisterne. Resten af bifamilierne passes af Forsøgsbigårdens medlemmer.
Lauget sørger desuden for det nødvendige værktøj og udstyr til arbejdet med bierne.
Medlemmerne af Forsøgsbigården sørger dog selvfor bidragt.
Det er således Høje-Taastrup Bilaug, der ejer både bier og bistader.
Andelsbiavler
Biinteresserede kan som medlem af Bilauget blive kursist i Andelsbigården. Økonomisk betyder det, at andelsbiavleren, udover normalt kontingent, betaler en andelsleje/kursusbeløb. Honninghøsten deles mellem andelsbiavlerne.
Pasning
Pasningen af bierne vil ske i et samarbejde mellem andelsbiavlerne og en gruppe af erfarne medlemmer af Bilauget. Hver onsdag fra 18 til ca. 19 vil én af de erfarne biavlere være i bigården sammen med andelsbiavlerne. Bifamilierne bliver gennemgået med de aktiviteter årstiden og situationen i bifamilien kræver.
Det vil fremgå af kalenderen her på Bilaugets websted, hvem der forestår undervisningen hvornår.
Selv om det forventes at andelsbiavlererne deltager aktivt hver onsdag, vil der naturligvis være mulighed for at aftale ferie og lignende. Vi skal kunne hjælpe hinanden. Vejret kan også kræve, at pasningsdagen må flyttes.
Stadenotater
Efter hver pasningsdag oprettes et stadenotat her på webstedet, så alle i Bilauget kan følge udvilklingen. Så vidt muligt er det andelsbiavleren, der skriver stadenotaterne, men det er dagens erfarne biavler, der har ansvaret for, at det bliver gjort.
Honning
2 gange i løbet af sommeren skal vi i fællesskab tage honning fra bifamilierne for derefter at slynge tavlerne. Bilauget har veludstyret slyngerum til rådighed. Det er altid spændende at sætte spanden med de gyldne dråber på vægten!
Fodring
Samtidig med at vi i sensommeren tager honning fra sidste gang, begynder vi at fodre bierne, så de har foder til den lange vinter.
Varroa
Alle bier er plaget af Varroamiden. Det er derfor en gennemgående aktivitet sæsonen igennem, at bekæmpe disse skadedyr. I Høje-Taastrup Bilaug benytter vi os alene af giftfri metoder kaldet "den sikre strategi" anbefalet af Danmarks Biavlerforening.