Ved årets sensommerhøst har jeg fået en god mulighed for at sammenligne presset og slynget honning, idet Frede og jeg lørdag den 10. august pressede 2/3 af min høst med laugets presse.
Mere nåede vi ikke, ogdagen efter skulle pressen anvendes ved andelsbigårdens høst. Derfor slyngede jeg resten med min egen to-solds-slynge om mandagen.
Der er altså to dage mellem den pressede og den slyngede honning, der er holdt adskilt. Der ern ingen grund til at tro, at der var forskel på honningen. Tavlerne var ikke sorteret på nogen måde, og under de forskellige håndteringer var tavler fra de tre stader blevet blandet.
Smag
Vi foretog en delvis blind (to "blinde" og en "seende" deltager!) smagstest af den nye honning. Hovedindtrykket var, at der ikke var nogen forskel i smag, dog med en lille tendens til, at den slyngede honning smagte lidt mere krydret.
Når begge honningtyper er blevet faste, må vi prøvesmage igen. Den langt mildere smag i den faste honning vil måske afsløre forskel på de to honninger.
Røring
Presset (til venstre) og slynget honning
Efter ca. en uge begyndte jeg at røre honningen. I mellemtiden var der tappet lidt nypresset honning, så pressehonningen nu kunne være i én spand.
Nu begyndte forskellen mellem de to slags honning at vise sig: Den pressede honning begyndte at krystallisere, mens den slyngede forblev gylden og tranparent.
Billedet er taget den 24. august - atså efter ca. en uges røring. Den pressede honning er ved at være klar ti at blive tappet, mens den slyngede først lige er begyndt at krystallisere.